Peder Ween

Mann Ca 1736 -


Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Peder Ween 
  Født Ca 1736 
  Kjønn Mann 
  Yrke Lensmann og gardbruker i Todal Aure 
  Død Todal, Aure Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Person ID I33398  Nordvikslekt
  Sist endret 14 Nov 2016 

  Familie 1 Jonsd. Todal,   f. Todal, Aure Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. Ja, ukjent dato 
  Sist endret 25 Okt 2016 
  Famile ID F11190  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie 2 Sara Margrete Mathiesen,   f. Ca 1756,   d. Todal, Aure Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Gift J  [1
  Sist endret 10 Nov 2016 
  Famile ID F11560  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsDød - - Todal, Aure Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 

 • Historier
  Bondelensmenn i nordvikslekta
  Bondelensmenn i nordvikslekta
  Fra Wikipedia:
  Bondelensmannen var i hele perioden fra 1500-tallet og frem til midt på 1800-tallet det laveste trinnet i lokalforvaltningen i Norge. Fra først av var han fogdens private tjener og representant i de enkelte bygdene. En av bygdas «beste bønder» ble vanligvis utpekt som lensmann. Det var vanlig at han fikk del i bøtene som ble utskrevet uten at det var noe system i denne avlønningsmåten. Utover på 1600-tallet fikk lensmannen visse særretter. Det viktigste av disse privilegiene var skattefrihet for den gården lensmannen bodde på. I enkelte distrikter ble lensmannen fritatt for skyssplikt, og noen steder ble han også fritatt for å betale tiende. Lensmannen ble også sammen med en av sønnene sine fritatt for militærtjeneste. Utover på 1700-tallet ble det vanlig at lensmannen kunne kreve inn en avgift som godtgjørelse for vervet sitt, lensmannstollen. Denne tollen ble utliknet på bøndene i bygden. Fra først av var funksjonene til lensmannen hovedsakelig knyttet til rettsvesenet. Lensmannen innkalte til rettsmøter. Tok opp bevis, kunne sammenkalle ting og oppnevne lagretten, fange forbrytere og oppklare alle viktige saker i distriktet. Ved siden av å være rettsbetjent hjalp lensmannen fogden med innkreving av skatter. Lensmannen representerte politimyndigheten på stedet og måtte holde arrestlokale. Han deltok i skifteforretninger og holdt auksjoner på vegne av sorenskriveren, holdt utpantinger og andre utleggsforretninger.

  Lensmennene på indre Nordmøre hadde nok en del samkvem med hverandre. Hans Hyldbakk skriv at disse slektene «hekk ihop som krongelriset» i og med at de gifta seg i hop med hverandre over flere generasjoner. Det er vanskelig å skaffa seg oversikt over slektskapet da dette foregikk i åra 1600 og 1700.

  I «nordvikslekta» er brukarar på disse gardene nevnt som lensmenn: Halse gård Halsa, Oppistua Nordvik, Nistua Nordvik, Mo Kvanne, Oppistua Torvik, Utistua Mauset Surnadal, Utigard Honnstad Surnadal, Teigan Sogge Surnadal, Opdøl Sunndal, Hoås Sunndal, Henden Valsøyfjord, Todal Aure.


 • Kilder 
  1. [S1537] arkivverket.no, http://xml.arkivverket.no/folketellinger/hefter/1801/15More_og_Romsdal/f8011569_hefte.pdf (Troverdighet: 3).