Ola Knuts. Torvik

Mann 1655 -


Personlig informasjon    |    Media    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Ola Knuts. Torvik 
  Født 1655  Oppistua Torvik Surnadal Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Kjønn Mann 
  Historie Barnlaus 
  Yrke Bygsla Oppistua Torvik i 1689. Ola vart lensmann i Brøske tinglag sist på 1600-talet 
  Død Oppistua Torvik Surnadal Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Person ID I7933  Nordvikslekt
  Sist endret 3 Apr 2020 

  Far Knut Peders. Torvik,   f. 1606, Oppistua Torvik Surnadal Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1671, Oppistua Torvik Surnadal Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 65 år) 
  Mor Sollaug Arntsdatter,   d. Oppistua Torvik Surnadal Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Famile ID F2239  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie 1 Maret Einarsd. Aarnes,   f. Austigard Årnes, Surnadal Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. 1739, Oppistua Torvik Surnadal Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Sist endret 3 Apr 2020 
  Famile ID F2977  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie 2 Maret Eriksd. Viken,   d. Ja, ukjent dato 
  _MARRIED
  Barn 
   1. Gunnar Ols. Torvik,   f. 1687,   d. Ca 1753, Austistua Valset Ålvundeid Finn alle personer med hendelser på dette stedet  (Alder 66 år)
  Sist endret 22 Mai 2016 
  Famile ID F2978  Gruppeskjema  |  Familiediagram

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsFødt - 1655 - Oppistua Torvik Surnadal Link til Google Earth
  Link til Google MapsDød - - Oppistua Torvik Surnadal Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 

 • Historier
  Bondelensmenn i nordvikslekta
  Bondelensmenn i nordvikslekta
  Fra Wikipedia:
  Bondelensmannen var i hele perioden fra 1500-tallet og frem til midt på 1800-tallet det laveste trinnet i lokalforvaltningen i Norge. Fra først av var han fogdens private tjener og representant i de enkelte bygdene. En av bygdas «beste bønder» ble vanligvis utpekt som lensmann. Det var vanlig at han fikk del i bøtene som ble utskrevet uten at det var noe system i denne avlønningsmåten. Utover på 1600-tallet fikk lensmannen visse særretter. Det viktigste av disse privilegiene var skattefrihet for den gården lensmannen bodde på. I enkelte distrikter ble lensmannen fritatt for skyssplikt, og noen steder ble han også fritatt for å betale tiende. Lensmannen ble også sammen med en av sønnene sine fritatt for militærtjeneste. Utover på 1700-tallet ble det vanlig at lensmannen kunne kreve inn en avgift som godtgjørelse for vervet sitt, lensmannstollen. Denne tollen ble utliknet på bøndene i bygden. Fra først av var funksjonene til lensmannen hovedsakelig knyttet til rettsvesenet. Lensmannen innkalte til rettsmøter. Tok opp bevis, kunne sammenkalle ting og oppnevne lagretten, fange forbrytere og oppklare alle viktige saker i distriktet. Ved siden av å være rettsbetjent hjalp lensmannen fogden med innkreving av skatter. Lensmannen representerte politimyndigheten på stedet og måtte holde arrestlokale. Han deltok i skifteforretninger og holdt auksjoner på vegne av sorenskriveren, holdt utpantinger og andre utleggsforretninger.

  Lensmennene på indre Nordmøre hadde nok en del samkvem med hverandre. Hans Hyldbakk skriv at disse slektene «hekk ihop som krongelriset» i og med at de gifta seg i hop med hverandre over flere generasjoner. Det er vanskelig å skaffa seg oversikt over slektskapet da dette foregikk i åra 1600 og 1700.

  I «nordvikslekta» er brukarar på disse gardene nevnt som lensmenn: Halse gård Halsa, Oppistua Nordvik, Nistua Nordvik, Mo Kvanne, Oppistua Torvik, Utistua Mauset Surnadal, Utigard Honnstad Surnadal, Teigan Sogge Surnadal, Opdøl Sunndal, Hoås Sunndal, Henden Valsøyfjord, Todal Aure.