Historier

» Vis alle     «Forrige «1 ... 67 68 69 70 71 72 Neste»     » Lysbildefremvisning

Valdres-Anders.jpg

Bauta av Valdres-Anders ved Sira Kirke i Eresfjord

Laster...

Historia om Valdres-Anders

(En sterkt forkortet historie med utgangspunkt skrevet av Kjell A. Lilleås)

Anders og kona Kari var begge født på gårder sør i Etnedal i Valdres tidlig på 1800-tallet.

Anders drev som skomaker. Av skikkelse var han kort og bred, og han var kjent som kjempesterk og en hjelpsom mann.

Ferden til Romsdal er utbrodert med mange historier, og det er ingen tvil om at turen innbyr til meddikting. De drar med to sleder og to hester. Den ene blir ført av Anders selv. Den andre av drengen Ole Eriksen Nordeie. På sledene sitter kona Kari og barna. Den eldste, Anders er 10 år gammel. Arne er 7 år. Toentta er 5 år. Siri er 3 år og minstemann, Steingrim er enda ikke et halvt år gammel. Senere kom flere barn til verden, Guri , Anne Karine og en datter til.

Turen endte på Frisvoll i Eresfjord som skulle bli familiens bosted i mange år. Tradisjonen forteller at Anders hadde vært i Romsdal en eller flere ganger på heste- og krøtterhandel og slik fått høre at et av brukene på Frisvoll skulle selges.

I 1850 drukner eldste sønnen Anders og blir først funnet flere dager senere.  Sønn nummer 2, Arne omkommer i 1857 sammen med yngste bror Steingrim på båtreise til Molde for å handle inn til sitt bryllup.

Det kan nesten se ut som en flukt når Kari og Anders kjøper den ene av Finsetgårdene i 1859 helt øverst i Eikesdal. En mer avsidesliggende gård kunne vel knapt tenkes. Her ble de boende i 5 år før de flyttet tilbake til Eresfjord (Øverås) etter at svigersønnen Nils Nilss. Austigard (Østigaard) tok over Finset - gården.

 
FilnavnValdres-Anders.jpg
Filstørrelse55.26k
Dimensjoner267 x 411
Linket tilTonette Andersd. (Frisvoll); Guri Andersd. Finset; Anders Anderss. Haug (Valdres-Anders); Kari Arnesd. Sør-Fjell

» Vis alle     «Forrige «1 ... 67 68 69 70 71 72 Neste»     » Lysbildefremvisning