Historier

» Vis alle     «Forrige «1 ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 ... 72» Neste»     » Lysbildefremvisning

OlausJeldnessStatue.jpg

Skipionér i CanadaMens han bodde i Rossland, utmerket Olaus Jeldness seg som skiløper. Han tok seg fram i fjellene på ski, kjørte ned bratte fjellsider, og drev med skihopping. Han var leder for skiklubben i Rossland, som ble stiftet i 1896 eller 1897. I mars 1897 organiserte han i Rossland det første dokumenterte skirennet i Canada, et utforrenn som han selv vant. Året etter var han med på å arrangere Rosslands første vinterkarneval, en tilstelning der blant annet utfor- og hopprenn (betegnet som canadisk mesterskap) inngikk. Jeldness vant begge øvelsene, og han vant igjen i 1899. Han flyttet til Spokane sommeren 1899, men kom tilbake til Rossland og vant utfor- og hopprennene for tredje gang vinteren 1900.

Laster...

Olaus Jeldness var en dyktig skiløper og skihopper i barndommen. Olaus fortalte at før han forlot Norge, satte han en nasjonal rekord (og muligens verdensrekord) med et hopp på 92 fot (Ca. 30 m), en rekord som han hevdet sto til 1888 da den ble slått av en annen nordmann som hoppet 100 fot. Denne påstanden har aldri blitt begrunnet. Imidlertid hadde Olaus et rykte for ærlighet, og selv om det ikke ble anerkjent som en nasjonal rekord, var det en bemerkelsesverdig prestasjon for tiden. Etter dagens standard virker disse rekordene ubetydelige. Imidlertid var det veldig tidlig i hoppkonkurransens historie, skiutstyr var primitivt og vitenskapen hadde ennå ikke blitt brukt på foredling av hoppteknikker og utformingen av hoppbakker.  

Olaus Jeldness kom til byen Rossland i British Columbia i Canada i november 1894, og begynte året etter som uavhengig skjerper. Sammen med amerikaneren Jefferson Lewis skjerpet han flere gull- og kobberrike områder utenfor Rossland, og de tjente gode penger da de solgte utvinningsrettighetene til gruveselskaper i 1897. Gullrushet i fjellene ved Rossland gjorde byen til en av de største i Vest-Canada.

Skipionér i Canada


Mens han bodde i Rossland, utmerket Olaus Jeldness seg som skiløper. Han tok seg fram i fjellene på ski, kjørte ned bratte fjellsider, og drev med skihopping. Han var leder for skiklubben i Rossland, som ble stiftet i 1896 eller 1897. I mars 1897 organiserte han i Rossland det første dokumenterte skirennet i Canada, et utforrenn som han selv vant. Året etter var han med på å arrangere Rosslands første vinterkarneval, en tilstelning der blant annet utfor- og hopprenn (betegnet som canadisk mesterskap) inngikk. Jeldness vant begge øvelsene, og han vant igjen i 1899. Han flyttet til Spokane sommeren 1899, men kom tilbake til Rossland og vant utfor- og hopprennene for tredje gang vinteren 1900.

 

Etter dette la han opp som aktiv skiløper, men han beholdt engasjementet for skisport resten av livet.

 

Rossland Winter Carnival arrangeres fremdeles hvert år.

 

https://nordvikslekt.no/TNG/getperson.php?personID=I6872&tree=tree1

https://www.rosslandmuseum.ca/olaus
FilnavnOlausJeldnessStatue.jpg
Filstørrelse142.16k
Dimensjoner1024 x 675
ForfatterBloomberg
TekstA pedestrian passes a statue of skier Olaus Jeldness in downtown Rossland, British Columbia, Canada, on Wednesday, Oct. 18, 2017. A tiny Canadian ski resort forged by Scandinavian miners chasing an 1890s gold rush has become the unlikely recipient of a record equity crowdfunding raise, tapping into powder hounds' quest to fend off a wave of consolidation led by Vail Resorts Inc. Photographer: Ben Nelms/Bloomberg via Getty Images
Opphavsrett© 2017 Bloomberg Finance LP
KildeBloomberg via Getty Images
Linket tilOlaus Nilss. Gjeldnes (Jeldness)
AlbumAmerikabilder

» Vis alle     «Forrige «1 ... 45 46 47 48 49 50 51 52 53 ... 72» Neste»     » Lysbildefremvisning