Historier

» Vis alle     «Forrige «1 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 72» Neste»     » Lysbildefremvisning

Bruseth_Fredrik_arbeidsfolk.jpg

«Gullkongen fra Stangvik»Fredrik Christens. Bruseth f. 1867 i Austigard Stangvik var blant de mer heldige utvandrerne.Han reiste han til Amerika i 1888 og dreiv som gullgraver i elva Eldorado Creek. Her var det han fekk seg et stykke å drive gullgraving på, og her gjorde han flere gullfunn. Han åtte og var medeier i flere gruver og hadde en betydelig arbeidsstokk.

Alt sommeren 1897 var han en rik mann. På en og samme dag, den 19. juli 1898 leverte han 118,6 kilo gull for raffinering. Oppgjøret for dette var ca. 350 000 kroner.

Han kom heim til Stangvik i 1899 som den rikaste mannen i heimbygda.

Han bygde seg da nye storslåtte hus i Stangvik. I 1900 kjøpte han Sluppen gard ved Trondheim.

I 1906 kjøpte han dampbåten «Yukon» og dreiv havfiske.

Han gav også økonomisk tilskudd til ymse foretak som bygging av nytt forsamlingshus i Stangvik, nytt orgel til Stangvik kirke og til Todalen kirke. Han støtta også nordpolferden til Roald Amundsen med 2000 kr.

Laster...

Gullrushet - Klondike  

(Fra Wikipedia)

Gullrushet i Klondike refererer til immigrasjon av gulljegere langs Klondikeelven ved Dawson City i Canada på slutten av 1800-tallet, da gull ble funnet i området. Selve funnet som utløste rushet, ble gjort 16. august 1896. Dawson City ligger i Yukon-territoriet i nordvestre Canada, og gullrushet kalles iblant også Gullrushet i Yukon.

I ettertid har Klondike gått inn som et begrep i mange språk og viser til et plutselig og kraftig økonomisk oppsving.

Dawson City, som ble grunnlagt av gullgraverne, vokste raskt av mennesker som lette etter gull. De store funnene fantes dog 5 meter under den frosne bakken og kunne bare nås gjennom å tenne bål som tinte den. I 1899 hadde gullgraverne funnet gull for omkring 50 millioner Canadiske dollar, noe som kun dekket kostnadene ved utgravingene. Etter 1900 sank produksjonen kraftig.

Mange historier er fortalt om de harde kåra i gullgraverbyen og den strabasiøse reisa for å komme dit. Hundre tusen menneske ville prøve lykka i gullgruvene. Mange av de kom aldri att. For å kunne dra var det krav om å ha med seg ett tonn med forsyninger på den 1200 mil lange reisa. Det vart mange turer att og fram.

For mange var møtet med byen som var prega av vold, fyll og horeri sjokkerende. Det vart etter kvart laga lover i byen, og forbrytelser vart hardt straffa. Tyveri av sårt trengte forsyninger vart straffa med døden, og døden var å bli sendt ut i isødet alene.
FilnavnBruseth_Fredrik_arbeidsfolk.jpg
Filstørrelse103.51k
Dimensjoner690 x 506
Linket tilFredrik Christens. Bruseth
AlbumAmerikabilder

» Vis alle     «Forrige «1 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 72» Neste»     » Lysbildefremvisning