Minnestøtter

» Vis alle     «Forrige «1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 12» Neste»     » Lysbildefremvisning

Laster...
Marie Ormset og Marit Olsen fra Tingvoll ble skutt av tyske soldater under kampene i Ringerike, i det som må betegnes som regelrett drap av uskyldige sivile. 
Skrevet av Yngve Lie i Aura Avis


Marie og Marit var to av flere sivile, som med overlegg ble skutt av de tyske soldatene. De sivile kom ikke tilfeldigvis i veien for kulene. Schybert Productions har laget en dokumentar i anledning 80-årsmarkeringen, og det går fram av produksjonen at 17 sivile ble drept de to dagene kampene i Haug varte. I tillegg 26 norske soldater.

I filmen nevnes at to hushjelper i 30-årene fra Nordmøre ble drept utenfor en hytte. De arbeidet hos en oslofamilie. Osloboerne flyktet i hopetall ut av byen i frykt for bombing, og denne familien lå i dekning i hytten ovenfor Garntangen.

I filmen går det fram at familien lå i dekning i kjelleren da tyskerne kom under trefningene på Vik. De to unge kvinnene ble skremt av skytingen og løp ut. Den ene ble skutt utenfor hytten, den andre drept på nært hold av en tysk offiser med pistol.

Ren henrettelse

– Det var en ren henrettelse. Det er ikke sagt at noen i hytta var bevæpnet, sier Stomsvik.

Den historien han har fått fortalt, er Marie Ormset stakk ut for å hente en guttunge for å få han i sikkerhet i hyttas kjeller. Muligens var han ute og lekte, uten å vite hvor nær tyskerne var. Hun la på sprang og ble skutt. Marit Olsen ble dept med pistolskudd avfyrt av en offiser.

– Marit ble skutt på trappa, da hun var på vei ut døra og skulle ned i kjelleren.

Se filmen på NRKTV:

https://tv.nrk.no/program/KOID75001420/da-verdenskrigen-kom-til-ringerike
Minnestøtte_Falne_Tingvoll.jpg
FilnavnMinnestøtte_Falne_Tingvoll.jpg
Filstørrelse188.81k
Dimensjoner800 x 510
Opprettet dato20171020
2#060144148+0000
Linket tilPer Henriks. Solli; Erling Peders. Rød

» Vis alle     «Forrige «1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 12» Neste»     » Lysbildefremvisning